Top of the page

Naam ‘Thibo' in ere hersteld door 177 jaar oude metaalbedrijf in Beek en Donk

dinsdag 4 februari 2020

BRON: Eindhovens Dagblad
Hitmetal was in 2004 het moderne en internationaal klinkende alternatief voor Thibo Draad. Maar nu, na ruim 15 jaar, gaat het metaalbedrijf terug naar de 177 jaar oude roots en heet het weer Thibo. 
Aan de oever van de Zuid-Willemsvaart in Beek en Donk huist al sinds mensenheugenis het metaalbedrijf van de roemruchte ondernemersfamilie Van Thiel. De laatste nazaten verdwenen dan wel veertig jaar geleden uit het bedrijf, sinds begin dit jaar refereert de naam Thibo weer aan de rijke historie.


Ralph Beukers (links) en Henk Heesakkers voor een oude Thibo-kraan langs de Zuid-Willemsvaart in Beek en Donk, met op de achtergrond de villa waar de Van Thiels woonden. © FotoMeulenhof 

De huidige topman en aandeelhouder Ralph Beukers heeft er bewust voor gekozen. "Toen we Hitmetal werden, was dat logisch als onderdeel van de Hit Groep, de investeerder van Hoogovens. We wilden een internationaler imago. Maar intussen is de Hit Groep uit beeld. We richten ons meer op de markt met onder meer een eigen webshop en denken met de naam Thibo, nog steeds wijd en zijd bekend, grote kans van slagen te maken."

Hekwerken, bouw- en dranghekken

Het bedrijf maakt en verkoopt een breed scala aan hekwerken, bouw- en dranghekken, poorten en gaaspanelen. Sinds smid Piet van Thiel in 1842 op deze plek spijkers ging smeden, veranderde er veel. Henk Heesakkers heeft de laatste 47 jaar meegemaakt. "Toen ik begon, stond het hele terrein hier vol gebouwen en werkten we er met zo'n 450 mensen. Zelf kwam ik als 15-jarige terecht in wat we de timmerwinkel noemden. Ik kwam overal in de fabrieken om storingen te verhelpen en klussen te doen: in de fabrieken, waar in hoge snelheid spijkers uit draad werden gemaakt, en op de inpakafdeling, waar vrouwelijke werknemers de dozen vulden."
De tijden waren heel anders toen Heesakkers aantrad. "Met de directeuren Wim en Rudy van Thiel ging je niet spotten. Je klopte voor je hun kamer binnenging en je sprak ze aan met 'mijnheer' en 'u'. Ook waren de bonden heel actief en vielen er geregeld ontslagen. Ik heb in totaal vijf reorganisaties meegemaakt, vooral in de jaren 80 en beginjaren 90. Met veel onrust onder het personeel en veel verdriet van mensen die weg moesten."

Toeleveranciers en flexibele schil

"Toen ik in 1999 in het bedrijf kwam, was er veel negativiteit", vult Beukers aan. "Maar de reorganisatie die we in 2002 moesten uitvoeren, een kwart van de 83 mensen moest weg, was wel de laatste. We veranderden de organisatie: in plaats van met vaste kosten werkten we met variabele kosten en we gingen werken met toeleveranciers en een flexibele schil aan werknemers. Bovendien werden we marktgericht in plaats van productgericht. We keken voortaan wat de markt wenst en waarin we met onze competenties kunnen voorzien. Dat was erg succesvol en sindsdien zijn we weer gaan groeien."
Het bedrijf maakt nu een omzet van 32 miljoen euro met 85 werknemers en tussen de twintig en veertig uitzendkrachten, zegt Beukers. "Die laatste zijn wat duurder, maar we kunnen wel snel de kosten verlagen als het wat minder gaat en zo als bedrijf gezond blijven. We gaan door met onze producten ontwikkelen, zodat we in hogere lagen van de productieketen komen. Zo maken we nu ook elektronische schuifpoorten en tourniquets voor de afrastering van bouwprojecten. Onze catalogus had vroeger vijf pagina's, maar de nieuwste heeft er inmiddels meer dan 120."

Webshop slaat aan met naam Thibo

De afzetmarkt voor het bedrijf bevindt zich voor 80 procent in Nederland en België, zegt Beukers. "Wat we vanuit Beek en Donk in Duitsland kunnen leveren doen we, maar verder werken we met agenten. En met onze webshop, die met de naam Thibo goed aanslaat. Ik ben er trots op dat we op deze historische plek in Beek en Donk en met deze historische naam terug zijn gegaan naar de roots.”