Top of the page

Welk gaaspaneel of welke gaasrol past het beste bij jou project? Wij geven je tips.

vrijdag 21 mei 2021
Gaaspanelen en -rollen zijn verkrijgbaar in verschillende draadsoorten en afmetingen. Op deze manier is er voor ieder project het geschikte paneel. Maar welk materiaal is geschikt voor welke toepassing? En is het duurste paneel ook altijd het beste voor je project? Lees in dit blog welk gaaspaneel het best past bij welke toepassing!

Verschillende uitvoeringen

Voorverzinkt - De voorverzinkte gaaspanelen zijn gemaakt uit een draad die, voorafgaand aan de productie van het gaaspaneel zelf, is verzinkt. De zinklaag op deze draad zorgt voor een beschermingslaag van de draad.  Voorverzinkte panelen zijn onder andere geschikt voor bepaalde toepassingen in de kassenbouw. Ook worden er vaak magazijnlegborden van gemaakt. Een goed, degelijk gaaspaneel dus.

Naverzinkt – Een naverzinkt paneel wordt in eerste instantie gelast uit blanke draad. Zodra het blanke paneel geproduceerd is, wordt deze in een zinkbad gedompeld. Deze panelen zijn dus ook op de laspunten goed beschermd. Omdat deze panelen kwalitatief dus beter zijn en een langere levensduur hebben, zijn ze ook wat duurder dan voorverzinkte panelen.

 
RVS - De RVS gaaspanelen zijn gemaakt uit roestvaste draad. Deze gaaspanelen hebben de langste levensduur van ons assortiment. RVS panelen worden daarom vaak gebruikt als het paneel bijvoorbeeld in de grond moet voor versteviging. In de grond is het namelijk vaak vochtig en je wilt niet dat het paneel na enkele jaren zijn kracht verliest, zonder dat jij het door hebt. Deze panelen zijn wel vaak prijziger omdat RVS materiaal relatief duur is. 
 
Galfan - De Galfan gaaspanelen zijn gemaakt van een draad die is voorzien van een 95% zink en 5% aluminium laag. Op deze manier zijn de panelen goed beschermd tegen de meest extreme weersinvloeden. Galfan gaaspanelen worden daarom vaak gebruikt voor de realisatie van steenkorven/ schanskorven en in de agrarische sector.
 
Blank - Blanke gaaspanelen zijn onbehandelde gaaspanelen. Hier zit dus geen zinklaag op. Dit betekent dat deze gaaspalen het minst bestand zijn tegen weersinvloeden. Blanke gaaspanelen worden veelal gebruikt om nog andere producten van te maken (lassen). Dit is het goedkoopste paneel omdat het onbehandeld is.
 
Corten – Corten gaaspanelen hebben een specifieke roestige kleur. De kleur is een typering waarom dit materiaal vaak gebruikt wordt. Deze corten panelen worden vaak gebruikt voor schanskorven. Sommige mensen vinden dit mooier dan de traditionele ‘galfan schanskorf’. Dit is en blijft echter een kwestie van smaak. De meeste schanskorven worden nog steeds geproduceerd uit galfan draad. Roest wordt vaak geassocieerd met slijtage. Bij Corten is dat niet het geval. De buitenste laag roest maar zal niet doordringen tot de binnenkant. Dit materiaal heeft dus ook een lange levensduur.
 
Gaaspanelen en gaasrollen
Hierboven wordt vooral gesproken over gaaspanelen, maar gepuntlast gaas is ook te krijgen in rollen. Bij ons zijn ze standaard te verkrijgen in voorverzinkte-, naverzinkte-, RVS- en voornamelijk Galfandraad. Gaasrollen worden vaak gebruikt als afscherming. Denk hierbij aan dassengaas, bevergaas en muskusrattengaas. Ook kunnen deze rollen (RVS of Galfan) gebruikt worden als versteviging van bijvoorbeeld dijken, wanneer ze onder de grond gelegd worden.


 
Mazen en draaddikte
Naast de materiaalsoort, zijn er ook nog mogelijkheden om de maasopbouw en de draaddikte van het gaaspaneel aan te passen. Kleinere mazen zijn handig als je met het gaas kleine dieren of bepaalde materialen tegen wilt houden. Grotere mazen zijn bijvoorbeeld geschikt voor schanskorven, als je de stenen mooi zichtbaar wilt maken. De draaddikte is ook afhankelijk van de toepassing. Hoe sterk moet het materiaal zijn? Een dikkere draad resulteert namelijk over het algemeen in meer stevigheid.
Hopelijk geven deze tips je een beter beeld welk gaaspaneel of -rol het beste bij jouw project past. Kom je er niet uit? Dan kun je ons uiteraard altijd bellen of mailen voor advies!